Vensterbank decoreren

Wanneer ik buiten op straat aan de wandel ben, merk ik dat ik snel naar de styling van de vensterbanken kijk. De één staat vol met kleine woonaccessoires en planten bij elkaar en de ander is juist heel leeg, op een enkele plant na. 

Vensterbank decoreren is iets heel persoonlijks. Je kan de vensterbank zo inrichten dat meer privacy creëert. Of juist zo dat je meer licht van buiten naar binnen laat komen. Maar hoe decoreer je nu een mooi gestylde vensterbank?

Voordat je gaat beginnen

Bij het decoreren van een vensterbank moet je rekening houden met de diepte, maar ook met je raamdecoratie. Heb je bijvoorbeeld duettes of rolgordijnen hangen en gaan deze ‘s avonds dicht, dan is het wel fijn dat je deze ook goed kunt gebruiken. Niet dat ze achter je woonaccessoires blijven steken of hangen. Maar ook dat je accessoires niet van de vensterbank vallen doordat je je gordijnen sluit, dat zou zonde zijn.  Kijk dus goed hoeveel ruimte je overhoud op je vensterbank wanneer je de raamdecoratie gebruikt. Vandaaruit kijk je naar de grootte en de diepte van de woonaccessoires.  Meestal is een vensterbank van 30 cm diep een mooi formaat. 

Groeperen

Ons oog houdt van symmetrie. De meeste mensen decoreren hun vensterbank ook symmetrisch in. Twee dezelfde bloempotten, twee dezelfde kaarsenhouders, twee dezelfde fotolijsten etc. Hier is niks mis mee, maar je mag tegenwoordig variëren. Dat maakt het wat spannender! Wanneer je dit doet, is het wel belangrijk dat je de accessoires gaat clusteren c.q. groeperen (bij elkaar zetten). Dit zorgt namelijk voor rust en maakt het dus spannender en je vensterbank ziet er goed gestyld uit (tevens een tip voor op de eettafel, kast, dressoir, tv meubel etc.) Hierdoor lijkt het ook niet rommelig en chaotisch. Ik gebruik vaak de stylingsregel om met oneven aantallen te werken. Dus 1 of 3 of maximaal 5 items bij elkaar te zetten. Probeer dit maar eens en kijk wat er gebeurt!Verschillende hoogtes, materialen en vormen.

Verschillende hoogtes, materialen en vormen.

Zorg ervoor dat je het spannend maakt door te kijken naar de verschillende hoogtes. Wanneer de items van dezelfde hoogte zijn, maakt het saai en eentonig. Plaats bijvoorbeeld bij lage woonaccessoires op de vensterbank, een hoge vaas met takken, een hoge kandelaar of een hoge plant. Een mooie hangplant die bevestigd is boven de vensterbank, kan ook een mooi resultaat geven. Waar ik zelf nog meer op let bij het decoreren van de vensterbank is, dat ik kijk naar de materialen en vormen. Ik kies altijd maximaal 3 soorten materialen uit bijvoorbeeld items die van hout, glas of keramiek zijn. Daarbij houd ik mij vast aan dezelfde kleurenpalet voor de rust en de eenheid. Ook kijk ik naar de vormen. Heb ik ronde en organische accessoires, dan zet ik deze bij elkaar. Hierdoor krijg je een rustig beeld.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Heb je een vrij donker huis, zet dan niet te veel woonaccessoires op de vensterbank neer, maar houd het open en luchtig zodat er voldoende daglicht naar binnen kan komen.

Rust

Voor het decoreren van de vensterbank is het belangrijk om het ook rustig te houden. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde kleurtinten te gebruiken, ga clusteren (dus groepjes maken) en gebruik niet te veel verschillende soorten accessoires. Hoe eenvoudiger, hoe rustiger, hoe spannender. Een mooie eyecatcher op de vensterbank kan en mag natuurlijk ook!

Planten

Platen zijn de meeste gekozen accessoires voor op een vensterbank. Het staat fris, ze kunnen zorgen voor meer privacy en het staat gewoon leuk. Helaas kunnen niet alle planten op een vensterbank. Denk aan de zon, de hoeveelheid licht of dat er nog een verwarming onder de vensterbank kan zitten.

Planten die het goed doen op een vensterbank zijn:

  • Vetplanten
  • Cactussen
  • Ficus
  • Sanseveria
  • Graslelie

Stylen van de vensterbank – de accessoires

Hierbij aantal voorbeelden die je toe zou kunnen passen op een vensterbank:

  • Planten voorzien van mooie potten in dezelfde tint en materialen als de accessoires,
  • Vazen (bijvoorbeeld in organische vormen wat je nu veel ziet),
  • Vazen met takken,
  • Vazen met droogbloemen of zijdebloemen,
  • Kaarsen en kandelaars (denk aan de brandveiligheid!),
  • Een tafellamp,
  • Glazen vitrinekastjes of stolp met een kaars, vaasje met droogbloemen of een beeldje erin,
  • Mooi (persoonlijk) beeld(je),
  • Fotolijstje.

Ik wens je veel plezier met het decoreren van de vensterbank. Kom je er niet uit? Neem dan contact met mij op en ik kijk graag met jou mee. Of zoek je nog mooie accessoires, neem dan een kijkje op mijn site www.wensdecostyling.nl.

Is het gelukt met het decoreren van jouw vensterbank? Stuur dan een fotootje naar mij toe of tag mij op Instagram zodat ik het kan zien, leuk!

Liefs Wen